Oranje dames in Almelo tijdens jubileum Topvolleybal Toernooi

ORANJE DAMES NAAR ALMELO

Een mooier cadeau had de NeVoBo niet kunnen geven aan Stichting Topvolleybal Almelo, die dit jaar haar 25 jarige jubileum viert.

De succesvolle ploeg van het afgelopen EK in Rotterdam, o.l.v. bondscoach Guidetti, komt twee wedstrijden in de IISPA in Almelo spelen tegen het sterke België. De wedstrijden vormen voor de Oranje dames de voorbereiding op het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen, dat van 4 – 9 januari 2016 in Ankara in Turkije wordt gespeeld. Tegenstanders zijn daar het gastland, Kroatië en Duitsland. Nederland moet eerste of tweede worden om zich te plaatsen voor de halve finale. Slechts de winnaar plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen.

In 2010 nam Siny Pots afscheid als voorzitter, maar bleef nauw betrokken bij het internationale topvolleybaltoernooi in Almelo. Siny Pots: “Als adviseur en coördinator, met inzet van mijn uitbreide netwerk, ben ik direct betrokken gebleven bij het toptoernooi”. De afgelopen twee jaren heeft Eurosped TVT de kar getrokken, maar door de Europa Cup verplichtingen dit jaar, werd het hen allemaal teveel. Het was het Sportbedrijf Almelo dat vervolgens contact opnam met Siny Pots, aangezien men het toptoernooi ook dit jaar graag georganiseerd wilde zien. Ook Siny vond dat er hoe dan ook een jubileumtoptoernooi moest komen. Zij heeft inmiddels een nieuwe toernooicommissie samengesteld. Dat betekent dat er eind dit jaar een groots jubileumtoernooi in Almelo wordt gespeeld met vier topvolleybalploegen (mannen). Met als uitsmijter twee interlands tussen de damesploegen van Nederland en België. Nederland zal met de complete selectie in Almelo aantreden, incluis de oud Almelose Maret Grothues.

Het mannentoernooi kent een sterk en interessant deelnemersveld. Landskampioen Landstede Volleybal komt de beker in Almelo verdedigen, maar dat wordt volgens coach Redbad Strikwerda een lastige opgave. “Een aantal spelers is vertrokken en we bouwen aan een nieuw team. Daarnaast hebben we langdurige blessures maar eind december verwacht ik dat ik de ploeg weer compleet heb. Het toptoernooi in Almelo is een mooie test voor de play-offs”. Ook het Portugese SL Benfica is weer vastgelegd. Benfica leek vorig jaar in de finale in Almelo eenvoudig de winst te pakken, maar Landstede Volleybal kwam sterk terug, boog een achterstand van 0-2 om en won de prachtige, spannende finale. SL Benfica speelde afgelopen jaar een zeer sterk seizoen, ook Europees. Ze werden pas in de finale van de Challenge Cup (Europa Cup 3) verslagen door een sterk Novi Sad uit Servië. Nieuwkomer in Almelo is Abiant Lycurgus uit Groningen, de grote favoriet voor het Nederlands kampioenschap dit seizoen. Ze wonnen reeds de Super Cup en hebben dit jaar maar één doel en dat is Nederlands kampioen worden. Met de vierde deelnemer lopen de onderhandelingen nog. “Wij hopen dat Asse Lennik uit Belgie naar Almelo komt. Als jarenlang deelnemer mogen zij eigenlijk op dit jubileumtoernooi niet ontbreken” aldus Siny Pots. Zij weet verder te melden dat Eurosped TVT tijdens de toernooidagen waarschijnlijk een tweetal oefenwedstrijden gaat spelen tegen een buitenlandse ploeg, uit België of Duitsland.