2014 – Afscheid van Frans Lodérus

Afscheid van een topscheidsrechter (door Siny Pots)

2014-12 Frans Lodérus

Frans Lodérus

Alhoewel ik geen voorzitter meer ben van de Volleybalclassic, mag en wil ik jou Frans,vandaag hier in Almelo, kort toespreken i.v.m. het einde van jouw imposante scheidsrechter carrière.

Ik heb natuurlijk even in het archief gekeken; vanaf 1996, zo’n 18 keer, ben jij actief geweest als scheidsrechter tijdens het Internationaal Topvolleybal Toernooi in Almelo.

De in september overleden Goof van Velsen, voorzitter van de scheidsrechtercommissie destijds, bracht jou in Almelo. Goof heeft veel voor jou scheidsrechter carrière betekend. Zijn echtgenote Mary wilde heel graag hier bij jouw afscheid zijn – maar vanwege ziekte gaat dit helaas niet. Ze wenst jou veel plezier en succes vandaag.

Had ook een speciaal welkom voor Anita, jouw vrouw, die ook niet aanwezig is wegens ziekte, maar die jou de vrijheid gaf om uit te groeien tot een van de beste scheidsrechters van de wereld. Ze gaf je ook de ruimte om elk jaar, hier in Almelo, tussen kerst en oud en nieuw, aanwezig te zijn op ons topvolleybaltoernooi.

Zoals gezegd, jouw carrière is er een van de buitencategorie. Hoogtepunten te over. Jij floot veel wedstrijden en finales op diverse Europese kampioenschappen, Champion’s League en World league, Wereldkampioenschappen en zelfs de finale van de Olympische Spelen heb je gefloten.

Frans, wat een geweldige carrière en die verdient een groots applaus.

Maar aan alles komt een eind. Dit jaar is jouw afscheidstournee begonnen. Je floot in september de openingswedstrijd bij het WK in Polen voor maar liefst 62000 toeschouwers. Ook de prachtige finale van dit WK was voor jou.

En nu sta je hier, gewoon in Almelo, en fluit jij jouw allerlaatste internationale pot. Het feit dat je hier vandaag bent Frans, typeert jou volledig. Op zijn Twents gezegd “Ie bint oe hoesnummer niet vergett’n”. Gewoon doen staat bij jou centraal, arrogantie is jou vreemd en dat heeft je ver, heel ver, gebracht.

De scheidsrechterswereld raakt niet alleen een topscheidsrechter kwijt, maar ook een sympathiek en bourgondisch mens, die geliefd was bij velen, ook hier in Almelo. Wij zijn je ongelooflijk dankbaar voor de vele vrije tijd en energie die jij in al die jaren in ons bescheiden toernooi hebt gestoken.

Natuurlijk hoort hier een afscheidscadeau bij. Wij hebben iets voor jou en Anita samen. Geniet ervan. Natuurlijk hebben we ook bloemen.

Ik wens jou een hele mooie finale toe en veel succes en gezondheid in de toekomst.
Frans, het ga je goed!

Siny Pots (St. Topvolleybal Almelo)